Speerpunten

De meeste mensen die kanker krijgen voelen zich zeker in eerste instantie machteloos en overgeleverd aan dokters en specialisten, maar toch hoeft dat helemaal niet. De Amerikaanse arts Dr. Kelly Turner, tevens onderzoeker, psychotherapeut en specialist op het gebied van integratieve oncologie, laat in haar opzienbarende boek Radicale Remissie namelijk zien dat je zelf invloed kunt hebben op je genezingsproces.

Wat wordt bedoeld met radicale remissie? 

Radicale remissie wordt door Kelly Turner gedefinieerd als een remissie die statistisch gezien afwijkend is, bijvoorbeeld als iemands kanker zonder enige vorm van reguliere behandeling verdwijnt, als iemand van kanker geneest na alternatieve behandelmethoden of als iemand na zowel reguliere als alternatieve behandelmethoden te hebben ondergaan tot de kleine groep behoort die kanker overleeft. Dit soort onverwachte remissies zijn zeer zeldzaam, maar toch hebben duizenden mensen het mogen ervaren.

Binnen de reguliere geneeskunde blijven gevallen van radicale remissie meestal onbesproken in de literatuur, daarom heeft Turner besloten er een boek over te schrijven. Het doel van haar boek is om anderen, en dan met name kankerpatiënten, te vertellen dat radicale remissie wel degelijk mogelijk is, hoe klein die kans ook is. In haar zoektocht naar een verklaring voor radicale remissie heeft Turner meer dan duizend mensen geïnterviewd die onverwacht van kanker genezen zijn en hen gevraagd waarom zij zelf dachten waardoor dit kwam. Ook ondervroeg zij niet-westerse en alternatieve genezers die radicale remissie in hun praktijk meegemaakt hebben, omdat hun ervaringen meestal genegeerd worden binnen de reguliere geneeskunde. Na veel interviews en analyses kwam zij tot de conclusie dat er 9 factoren zijn die de kans op radicale remissie reëel maken.

De 9 speerpunten voor radicale remissie 

  1. Het radicaal veranderen van je voedingspatroon
  2. Het in eigen hand nemen van je gezondheid
  3. Het volgen van je intuïtie
  4. Het gebruiken van kruiden en supplementen
  5. Het loslaten van onderdrukte emoties
  6. Het versterken van je positieve emoties
  7. Het omarmen van sociale ondersteuning
  8. Het verdiepen van je spirituele verbinding
  9. Het hebben van sterke redenen om te leven

Radicale remissie geeft hoop. Alhoewel Turner ook zelf zegt dat de 9 speerpunten voor radicale remissie momenteel nog hypothesen zijn en geen bewezen feiten (tientallen jaren van kwantitatief gerandomiseerd onderzoek zullen nodig zijn om vast te stellen of deze 9 speerpunten de kans op kanker overleven daadwerkelijk kan vergroten), geven de verhalen van de mensen die door radicale remissie kanker overleefd hebben veel hoop.

Ik ben zeer geïnspireerd door de verhalen uit dit boek en ik hoop jou ook te inspireren. Niet om valse hoop te geven, maar om te gaan geloven dat er meer mogelijk is dan je denkt en je aan te moedigen het heft in eigen handen te nemen en jouw eigen unieke pad te bewandelen.